IMG_4119

نمایشگاه بین المللی خودرو

   تاریخچه نمایشگاه بین المللی خودرو

اولین دوره نمایشگاه بین المللی قطعات خودرو و لوازم و مجموعه های خودرو در سال 1385 برگزار شد. از این سال به بعد این نمایشگاه هر ساله بصورت پیوسته در محل دائمی نمایشگاه های تهران برگزار شده است. در پنجمین دوره این نمایشگاه که از 27 تا 30 ابان سال 1389 برگزار شد حضور شرکت هایی از کشورهای مختلف مثل ترکیه، کره جنوبی، تایوان، آلمان، ایتالیا، امارات، برزیل، لهستان، فرانسه، هند، انگلیس، چین، ژاپن، بوسنی، صربستان و سوئیس برجسته بود. بطور کلی برگزاری نمایشگاه بین المللی قطعات خودرو و لوازم و مجموعه های خودرو در ادوار مختلفی جزء مهم ترین رویدادهای این صنعت بزرگ بوده است که همچنان هر سال قوی تر از سالهای گذاشته ایفای نقش میکند. شرکت در این نمایشگاه بین المللی مهم به مجموعه های فعال این حوزه این امکان را میدهد که علاوه بر عرضه آخرین دستاوردها در طول یک سال اخیر با جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا آشنا شده و از این موقعیت برای رشد کسب و کار خود و پیشرفت صنعت قطعات خودرو استفاده کنند.

هجدهمین نمایشگاه بین‌ المللی قطعات، لوازم و مجموعه‌های خودرو تهران از روز یکشنبه مورخ 22 مردادماه آغاز شد و پس از چهار روز میزبانی از عموم بازدیدکنندگان، در روز چهارشنبه مورخ 25 مردادماه 1402 در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی تهران به پایان رسید.این نمایشگاه در سال جاری، توسط شرکت بازرگانی بین‌المللی ایدرو و با حمایت انجمن قطعه‌سازان، در مساحتی حدود 80 هزار متر مربع و با حضور بیش از 700 شرکت از 15 کشور مختلف از جمله چین، ترکیه، هند و… و بیش از یک هزار تولید کننده داخلی، برگزار گردید.

نمایشگاه قطعات خودرو 1402

در هجدهمین نمایشگاه قطعات خودرو تهران، شرکت‌هایی از تولیدکنندگان صنفی، بازرگانان، ماشین آلات و تجهیزات قطعه‌سازی، تحقیقات و طراحی مهندسی، مواد اولیه و تجهیزات جانبی خودرو، لوازم و تزئینات خودرو، تعمیر و نگهداری و محصولات پاک‌کننده خودرو حضور داشتند.

قابل توجه است که در تازه‌ترین دوره از برگزاری این نمایشگاه 80 شرکت‌ دانش‌بنیان و دانشگاه‌های صنعتی از نقاط مختلف کشور، در راستای ایجاد زمینه‌های ارتباط دانشگاه و صنعت حضور دارند. هلدینگ‌های بین‌المللی تولید و تامین قطعات و لوازم خودرو از کشورهای مختلف نیز با حضور خود امکان ایجاد زمینه انتقال دانش، تکنولوژی و توسعه فناوری‌های حوزه تولید قطعات را ایجاد و تسهیل می‌کنند؛ این موضوع هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی قطعات، لوازم و مجموعه‌های خودرو را در مقایسه با سال‌های قبل متمایز کرده است.

کیانوش پورمجیب؛ مدیرعامل جدید ایساکو

آقای کیانوش پورمجیب، مدیرعامل جدید ایساکو، در حاشیه نمایشگاه بین المللی قطعات و مجموعه‌های خودرو 1402، تصریح کرد: بیش از یک سال است که حتی یک خودروی ناقص در گروه صنعتی ایران خودرو تولید نشده است. وی از عزم گروه صنعتی ایران خودرو به منظور تحقق پنج استاندارد جدید در محصولات تا پایان سال جاری خبر داد و تاکید کرد: گروه صنعتی ایران خودرو هم‌سو با منافع کشور و به منظور رعایت حقوق مصرف کنندگان، محصولات قدیمی را با تولید و ارایه محصولات جدید از رده خارج خواهد کرد.

محمدمهدی برادران؛ معاون صنایع عمومی وزارت صمت

آقای محمد مهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، نیز در حاشیه هجدهمین دوره از نمایشگاه قطعات خودرو تهران 1402 با اشاره به افزایش کیفیت قطعات و لوازم یدکی خودرو تولید داخل گفـت: ما هم نظارت‌ها را در تولید و هم در عرضه و ضمانت ادامه می‌دهیم تا به نوعی رضایت عمومی مردم حاصل شود و مطمئن شویم که هیچ کالای تقلبی و کالای قاچاق در سطح بازار عرضه نمی‌شود. استاندارد‌های که با همکاری سازمان ملی استاندارد بعد از 10 سال به‌روزرسانی شد. برادران گفت: سابق بر این، اصلا عمده کالا‌های ما ضمانت کالایی نداشت هم اکنون حداقل ضمانت کالاها 9 ماه است و رضایت مندی مشتریان در مقایسه با سال‌های قبل هم افزایش داشته است.

معاون وزیر صمت با بیان اینکه هر کالایی یک شناسه رهگیری دارد و این شناسه مختص آن کالاست افزود: مردم در این صورت از اصل بودن کالای خریداری شده مطمئن می‌شوند. خریدار وقتی شناسه محصول را وارد می‌کند از مشخصات آن معطل می‌شود. همچنین صورت حساب الکترونیکی که فروشندگان مجاز در هنگام خرید چه به صورت حضوری و چه به صورت مجازی عرضه می‌کنند، این اطمینان خاطر را به مشتری از لحاظ اصل بودن کالا می‌هد. معاون وزیر صمت افزود: خریداران از طریق کد رهگیری می‌توانند از سامانه‌ای که خرید می‌کنند ضمانتنامه دریافت کنند و این شناسه فروش، تبدیل به شناسنه ضمانت کالا شود که این باعث رشد این صنعت شده همچنین موجب شده تا خریداران کالا‌های دست دوم و با آلیاژ پایین را از نو تشخیص دهند.

نمایشگاه بین المللی قطعات خودرو

برادران با بیان اینکه این نمایشگاه، در مقایسه با سال گذشته رشد کمی و کیفی مناسبی داشته است افزود: در این نمایشگاه هزار و ۵۰ شرکت کننده حضور دارند که از این تعداد ۴۹۶ شرکت خارجی هستند و ۱۵ شرکت دانش بنیان هم حضور دارد. معاون صنایع عمومی وزارت صمت گفت: تعدادی از تولید کنندگانی که قبلا در قالب تولیدکنندگان غیر رسمی تولید می‌کردند با همیاری اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان قطعات یدکی خودرو به تولید کنندگان اصلی پیوستند. برادران افزود: این نمایشگاه تلاش می‌کنند بازار را به سمت شفافیت و به سمت افزایش تولید کیفی سوق دهد و باعث عمق بخشی به تولید داخل شود.

 

محورهای اصلی نمایشگاه و اطلاعات تکمیلی

باتوجه به اینکه صنایع مختلفی در حیطه قطعات خودرو مشغول به فعالیت هستند، شما میتوانید شاهد حضور شرکت های فعال و مجموعه های تولیدی زیادی در این رویداد بین المللی باشید.

با بررسی ادوار گذشته هفدهمین نمایشگاه بین المللی قطعات خودرو و لوازم و مجموعه های خودرو تهران میتوان به لیست کاملی از گروه های کالایی حاضر در این رویداد رسید که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم؛

  • گروه های کالایی مرتبط با قطعات و مجموعه های خودرو
  • غرفه ماشین آلات و تجهیزات قطعه سازی صنعت خودرو
  • غرفه مواد اولیه و تجهیزات جانبی خودرو
  • غرفه خدمات بازرگانی و خدمات پس از فروش قطعات خودرو
  • غرفه لوازم تزئینی انواع خودرو
  • غرفه خدمات تعمیر و نگهداری از خودرو
  • غرفه محصولات پاک کننده خودرو
  • غرفه نشریات تخصصی در حوزه خودرو و قطعات مرتبط
  • غرفه تحقیقات و طراحی مهندسی قطعات خودرو

مهم ترین اهداف حضور در نمایشگاه قطعات خودرو و لوازم و مجموعه های خودرو

بی شک یکی از مهم ترین اقدامات برای رشد و توسعه یک کشور، تلاشی هدفمند و بدون وقفه در جهت پیشرفت صنایع آن خواهد بود. به همین دلیل یکی از شاخص های سنجش توسعه یافتگی یک کشور تعیین میزان ارتقای صنایع مختلف آن است. در همین راستا برگزاری سالانه انواع نمایشگاه ها در زمینه های مختلف علمی و صنعتی نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه صنایع کشورمان خواهد داشت.

  • بنابراین میتوان گفت برگزاری نمایشگاه های بین المللی قطعات خودرو و لوازم و مجموعه های خودرو یکی از مهم ترین اقدامات در راستای پیشرفت این صنعت محسوب میشود. از مهم ترین اهداف نمایشگاه بین المللی قطعات خودرو میتوان به این موارد اشاره کرد؛
  • ایجاد شرایطی مناسب برای عرضه و نمایش جدیدترین محصولات حوزه قطعات خودرو
  • معرفی آخرین دستاوردها شرکت های فعال در زمینه قطعات خودرو و لوازم وابسته
  • ایجاد بستری مناسب به هدف حمایت از تولید کنندگان داخلی و شرکت های فعال حاضر در صنعت قطعات خودرو و لوازم وابسته
  • فراهم آوردن فضایی مناسب برای ارائه جدیدترین نتایج بدست آمده از پژوهش های اخیر در این صنعت
  • فراهم کردن بستری مناسب برای ارائه بروزترین محصولات صنعت قطعات خودرو و لوازم وابسته
  • ایجاد شرایطی مناسب برای اشتغال زایی و جذب علاقه مندان این حوزه
  • ایجاد شرایطی مناسب برای عقد قراردهای همکاری میان شرکت ها
  • افزایش میزان صادرات تولیدات داخلی
  • فضایی جهت هم فکری و همکاری میان شرکت های داخلی و خارجی صنعت قطعات خودرو و لوازم وابسته
  • فراهم کردن فضایی مناسب برای بازدیدکنندگان عمومی جهت دریافت اطلاعات روز دنیا در زمینه قطعات خودرو

 

 

 

 

 

استپر-1-1024x576 copy

استپر موتور

استپر موتور چیست؟

استپر قطعه‌ای مهم در موتور خودرو است که روی دریچه گاز خودروها نصب می‌شود. زمانی که پدال گاز فشرده نباشد، استپر که قطعه‌ای الکترونیکی مکانیکی است، وظیفه تنظیم میزان هوای ورودی به دریچه گاز و همچنین روشن‌نگه‌داشتن ماشین را بر عهده دارد. استپر به‌همراه سنسور دریچه گاز، با دریافت و ارسال اطلاعات به ECU، مانع از خاموش‌شدن خودرو در دورهای پایین موتور می‌شود.

به ‌علت وجود این قطعه در قسمت ورودی دریچه گاز، امکان آلودگی و کثیف‌شدن آن با ذرات معلق و دوده روغن وجود دارد. آلودگی استپر، موجب اختلال در عملکرد آن می‌شود و باید برای تمیزکردن این قطعه اقدام کرد تا آسیب جدی به موتور وارد نشود.

اجزای استپر موتور

این قطعه نیز همانند هر قطعه الکترونیکی دیگر، از اجزای مختلفی تشکیل می‌شود که هماهنگی تک‌تک این اعضا در کنار هم، باعث عملکرد بی‌نقص این قطعه می‌شود. ازجمله مهم‌ترین اجزای تشکیل دهنده استپر موتور، می‌توان به موتور الکتریکی، فنر نگه‌دارنده، بوش جداکننده، شفت استپر و کلاهک اشاره کرد.

نحوه عملکرد استپر موتور

همان‌طور که گفته شد، این قطعه روی دریچه گاز نصب و توسط کامپیوتر خودرو یا همان ECU کنترل می‌شود. استپر با حرکت رو به جلو و عقب، مقدار ورودی هوا را کنترل می‌کند که این حرکت، به‌واسطه 4 ترانزیستور کنترل می‌شود.

ECU با دریافت دمای موتور و سایر شرایط خودرو، فرمان لازم را به ترانزیستورها ارسال می‌کند و در نتیجه، دریچه استپر باز و بسته می‌شود. درواقع، با افزایش دمای موتور، دریچه آن باز می‌شود و پس از آن‌که دمای موتور کاهش یافت و به‌حد نرمال رسید، مجددا دریچه بسته می‌‌شود. هم‌چنین اگر پدال گاز فشرده نباشد، به‌علت نیاز موتور به هوا، دریچه باز می‌شود تا هوای موردنیاز موتور تامین شود.

وظایف استپر موتور

مهم‌ترین وظیفه این قطعه، روشن‌نگه‌داشتن خودرو در دورهای آرام است؛ اما استپر، وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت

ازجمله وظایف استپر موتور خودرو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  استپر در زمان سردبودن موتور، نقش ساسات را ایفا می‌کند؛ یعنی هنگامی ‌که موتور سرد است، با تنظیم سوزن، خودرو با اولین استارت روشن می‌شود.
  • این قطعه، دور موتور را در زمان گرفتن بار اضافی تنظیم می‌کند؛ به‌عنوان مثال، هنگامی‌ که در هوای گرم کولر خودرو را روشن می‌کنید، عملا در حال تحمیل بار اضافی به موتور هستید؛ در این زمان، باید دور موتور افزایش یابد تا پاسخ‌گوی این بار اضافی باشد که این امر، بر عهده استپر است.
  • یکی دیگر از وظایف استوپر، تنظیم سوخت و هوا در دور پایین است. منظور از دورهای پایین در خودرو، معمولا بین 900 تا 1100 دور در دقیقه است. زمانی‌که خودرو در حال پارک است و موتور خودرو به‌ صورت درجا و نرمال کار می‌کند، تنظیم سوخت و هوای ورودی توسط استپر انجام می‌شود.
  • در زمان تعویض دنده‌ها، این قطعه سرعت خودرو را تنظیم می‌کند. وقتی که راننده هنگام تعویض دنده پای خود را از روی پدال گاز برمی‌دارد، استپر با جلوگیری از بسته‌شدن سریع مسیر هوا، سرعت را تنظیم می‌کند. شایان ذکر است که این موضوع در مواقعی نیز که راننده پای خود را به‌صورت ناگهانی از روی پدال ترمز بردارد، رخ می‌دهد.

علائم خرابی استپر موتور

حال وقت آن رسیده است که به علائم خرابی استپر بپردازیم. مهم‌ترین وظیفه استپر، جلوگیری از خاموش شدن خودرو در دورهای پایین است؛ به‌عبارتی، سرعت موتور در دورهای پایین توسط این قطعه تنظیم می‌شود؛ لذا خرابی آن در دورهای پایین، قابل تشخیص است و اغلب هنگام درجا کارکردن موتور، دور موتور پایدار نیست و مدام تغییر می‌کند. تشخیص خرابی استپر موتور با علائم دیگری نیز همراه است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:

  • افزایش دور موتور بلافاصله پس از روشن‌کردن خودرو
  • خاموش‌شدن خودرو با رهاکردن پدال گاز
  • کاهش دور موتور در بارهای اضافی نظیر روشن‌بودن کولر
  • عدم پایداری دور موتور هنگام درجاکارکردن
  • گازخوردن بی‌دلیل خودرو پس از روشن‌شدن خودرو
  • افزایش دور موتور با افزایش دمای موتور

تمامی نشانه های خرابی استپر موتور، مرتبط با نحوه عملکرد خود استپر هستند؛ چراکه دریچه آن به‌درستی باز و بسته نمی‌شود و در نتیجه، میزان هوای ورودی به موتور مختل شده و موارد فوق ظاهر خواهند شد.

شستن استپر موتور

برخی از علائمی که در بالا عنوان شد، به دلیل کثیفی قطعه استپر رخ می‌دهد که  بدون مراجعه به مکانیکی می‌توانید آن را تمیز کنید. در ادامه، نحوه شستن استپر موتور را ذکر خواهیم کرد.

  • خودرو را خاموش کنید و اجازه دهید که موتور به اندازه کافی خنک شود.
  • محل استپر را شناسایی کنید. برای این کار، از راهنمای خودرو کمک بگیرید.
  • پیچ‌های مربوطه را باز کنید و سیم‌ها و سایر اتصالات را از موتور جدا سازید.
  • قطعه استپر را به‌دقت بشویید. برای این کار، می‌توانید از گازوئیل یا اسپری انژکتور استفاده کنید.
  • آن را با استفاده از هوای فشرده خشک کنید.
  • دریچه استپر را چک و از بازوبسته‌شدن آن اطمینان حاصل کنید.
  • آن را به محل خود بازگردانید، اتصالات سیم‌ها را برقرار کنید و پیچ‌ها را ببندید.
Untitled-3

سنسور ها

سنسورها

سنسور (sensor)یعنی حس کننده,و از کلمه  sens به معنی حس کردن گرفته شده و می تواند کمیت هایی مانند فشار، حرارت، رطوبت، دما، و … را به کمیتهای الکتریکی پیوسته (آنالوگ) یا غیرپیوسته (دیجیتال) تبدیل کند.سنسورها در انواع دستگاههای اندازه گیری، سیستمهای کنترل آنالوگ و دیجیتال مانند PLC مورد استفاده قرار می گیرند. عملکرد سنسورها و قابلیت اتصال آنها به دستگاههای مختلف از جمله PLC باعث شده است که سنسور بخشی از اجزای جدا نشدنی دستگاه کنترل اتوماتیک باشد. سنسور ها بر اساس نوع و وظیفه ای که برای آن ها تعریف شده اطلاعات را به سیستم کنترل  کننده می فرستند و سیستم طبق برنامه تعریف شده عمل می کند .

سنسورها وسیله هایی هستند که ورودی های فیزیکی محیط را اندازه گیری می کنند و آن ها را به داده هایی تبدیل می کنند تا توسط انسان یا ماشین تفسیر شده و در زندگی روزمره و دستگاه های مختلفی که سر رو کار داریم استفاده شود. در این مطلب به بررسی انواع سنسورهای خودرو و وظایف هر کدام پرداخته ایم.

تنها در یک خودرو به صورت متوسط، ده ها نوع سنسور در انواع مختلفی از آن ها وجود دارد. مثلا سنسورهای فشار تایر برای این  است که آیا تایر نیاز به هوای بیشتری دارد یا نه.

خودروهای خودرانی نیز مانند تولیدات شرکت تسلا وجود دارند که مجهز به حسگرهای اولتراسونیک بوده و با استفاده از امواج صوتی فاصله بین وسیله نقلیه تا خودروی دیگر یا سایر اشیاء موجود در محیط را اندازه گیری می کنند و به اطلاع راننده می رسانند.

سنسور یا حسگر چیست؟

سنسورها وسیله هایی هستند که ورودی های فیزیکی محیط را اندازه گیری می کنند و آن ها را به داده هایی تبدیل می کنند تا توسط انسان یا ماشین تفسیر شده و در زندگی روزمره و دستگاه های مختلفی که سر روکار داریم استفاده شود.

با توجه به الکترونیکی شدن انواع تجهیزات و وسایلی که استفاده می کنیم، بیشتر حسگرها الکترونیکی هستند، اما برخی نیز مثل دماسنج ها ساده تر می باشند. از حسگرها برای اندازه گیری دما، فاصله، تشخیص دود، تنظیم فشار و … استفاده می شود.

 

سنسورهای الکتریکی دو نوع هستند:

  • آنالوگ
  • دیجیتال

حسگرهای آنالوگ داده های فیزیکی را به سیگنال آنالوگ تبدیل کرده و هیچ وقت به صورت ناگهانی تغییر نمی کنند و تغییرات پیوسته می باشد.

کلا سیگنال های موجود به صورت ذاتی و طبیعی آنالوگ می باشند و نوع دیجیتال آن ساخته بشر است. ضمنا با توجه به پیوسته بودن، سنسورهای آنالوگ، بسیار دقیق تر از سنسورهای دیجیتال هستند که به مجموعه محدودی از مقادیر ممکن محدود می شوند.

پس با توجه به این که سیگنال های آنالوگ پیوسته هستند، می توانند کوچکترین تغییر فیزیکی در مورد دما، فشار و… را به حساب بیاورند و ثبت کنند. امادر سیگنال های دیجیتال با توجه به این که از روند کلی تغییرات پیروی می کنند، به داده های ثابت (یک و صفر) محدود می شوند.

 

سنسور خودرو چیست؟

سنسور خودرو یا به نوعی سنسورها در خودرو به عنوان یک وسیله الکترونیکی هستند که یک خودرو را از جنبه های مختلف کنترل کرده و اطلاعات را برای راننده یا ECU به عنوان واحد کنترل الکترونیکی ارسال می کنند. ای سی یو-ECU نیز با توجه به نوع سنسور و نوع داده ای که می فرستد، به طور خودکار تنظیمات مربوط به قطعه ای خاص را بر اساس اطلاعات دریافتی از سنسور مربوطه دریافت و فرمان را ارسال می کند.

در یک خودروی مدرن، سنسورها در همه جای آن وجود دارند و به کار گرفته می شوند، از موتور گرفته تا اجزای الکتریکی کوچک. سنسورها از لحظه روشن شدن موتور به طور مداوم جنبه های مختلف خودرو را زیر نظر دارند و در واقع سنسورها سیگنال هایی را به ECU ارسال می کنند تا بهترین تنظیمات مناسب را انجام دهند یا به راننده هشدار دهند که چه قطعه ای یا چه مشکلی در خودرو وجود دارد.

اندام‌ های حسی انسان مثل چشم، بینی، دهان، زبان و دست‌ ها بهترین نمونه ‌ها برای درک کارکرد حسگرها هستند که موارد را حس کرده و به ما هشدار لازم را می دهند. مثلا موقعی که به جسم داغ دست میزنیم، آنها سیگنال هایی را به مغز می فرستند و سپس مغز تصمیم می گیرد که دست را به هر طریقی که شده از آن جسم داغ جدا کند.

سنسورها می ‌توانند جنبه‌ های مختلف خودرو را پوشش داده و کنترل کنند، این موارد عبارتند از:

سنسور دما

سنسور سیستم خنک‌کننده

حسگر موتور

حسگرهای فشار روغن

سنسوری های سرعت خودرو

و …

 

عملکرد سنسور ماشین چگونه است؟

با توجه به این که حسگرهای زیادی در یک خودرو وجود دارد که بر سیستم‌ های مختلف و عملکرد اجزای آن ها نظارت می ‌کند، دانستن کار یک سنسور خالی از لطف نبوده و به شما ایده وسیعی از عملکرد سنسورهای خودرو را می دهد.

درست است که عملکرد سنسورهای خودرو از آنچه تصور می شود، خیلی گسترده‌تر است، با این حال، عملکرد اصلی سنسورها یکسان می باشند. یعنی اطلاعات مربوط به سیستمی را که هر حسگری ردیابی می کند به ECU ارسال کرده، سپس داده ها از طریق الگوریتم های از پیش تعریف شده و بر اساس ECU تنظیمات را انجام می دهند. در این حال است که اگر یک ECU نتواند تغییرات لازم را انجام دهد و به قول معروف به وظیفه خود عمل کند، یک هشدار برای راننده ارسال می کند.

 

انواع سنسورهای خودرو

در مقایسه با ماشین های چند دهه پیش، خودروهای مدرن امروزی، به یک ماشین پیچیده تبدیل شده اند، به طوری که یک خودروی مدرن امروزی از اجزای الکتریکی زیاد و متعددی تشکیل شده است، چرا که قطعات مکانیکی در حال جایگزینی با تجهیزات الکترونیکی بوده یا این که برای کمک به وسیله ‌های الکترونیکی طراحی و ساخته شده اند.

به نوعی در عصر حاضر سنسورها یکی از اجزای الکتریکی حیاتی خودرو، حساب می شوند. در ادامه به بررسی انواع سنسورهای موجود در خودرو و عملکردهای متفاوت آنها می پردازیم که عبارتند از:

  • سنسور جریان هوا و اکسیژن
  • سنسور ضربه موتور یا Engine knock sensor
  • سنسور دور موتور
  • سنسور فشار داخل منیفولد (MAP) یا Manifold Absolute Pressure
  • سنسور موقعیت دریچه گاز یا سنسور پدال گاز
  • سنسور ولتاژ خودرو و وظیفه آن
  • سنسور NOx
  • حسگر دمای سوخت و آب
  • سنسور سرعت یا Speed sensor در خودرو و وظیفه آن
  • سنسور پارک یا سنسور هشدار پارک خودرو
  • سنسور باران

سنسور جریان هوا و اکسیژن

برای کنترل و اندازه گیری چگالی و حجم هوای ورودی به محفظه احتراق از سنسور جریان هوا و سنسور اکسیژن نیز برای گازهای خروجی و اگزوز استفاده می شود.

عدم ترکیب درست اکسیژن و سوخت در محفظه احتراق و ترکیب آن ها باعث می شود، احتراق به درستی انجام نشود و مشکلاتی بعدی مثل آلایندگی هوا در اثر زیاد بودن سوخت یا افزایش مصرف سوخت را منجر شود. سنسور اکسیژن نیز میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی را اندازه گیری می کند. این سنسور در نزدیکی منیفولد اگزوز و بعد از مبدل کاتالیزوری می باشد.

این سنسور جهت تعیین اینکه موتور در حال استفاده از میزان سوخت با ترکیبی درست از هوا و سوخت غنی می باشد را چک کرده و مواد اضافی مانند چربی و… را در آن تشخیص می دهد.

علل خرابی سنسور اکسیژن عبارتند از:

  • خرابی شمع ها
  • تصادف و وارد شدن ضربه ناگهانی به خودرو
  • سوخت بی کیفیت

سنسور ضربه موتور یا Engine knock sensor  

سنسور ضربه موتور یا Engine knock sensor ضربه موتور ناشی از مخلوط درست هوا و سوخت را کنترل می کند تا به درستی مشتعل شده و موتور کار کند. اگر ضربه های غیر عادی هنگام اشتعال انجام شود سنسور هشدار را به ecu می فرستد.

اگر این سنسور به درستی عمل نکند و ضربه موتور وجود داشته باشد باعث کاهش راندمان موتور شده که در طولانی مدت منجر به آسیب به اجزای موتور خواهد شد.

سنسور دور موتور

سنسور دور موتور یا سنسور میل لنگ که به صورت مخفف ess یا Engine speed sensor می باشد، سرعت چرخش و موقعیت میل لنگ را کنترل می کند. سنسور دور موتور در خودروهای انژکتوری روی فلایول نصب می باشد که فرکانس‌ ها را به ecu ارسال می‌ کند و براساس شرایطی که خودرو دارد دور موتور تنظیم می شود.

علائم خرابی سنسور دور موتور یا سنسور میل لنگ نیز عبارتند از:

  • دور موتور را اشتباه نشان می دهد.
  • پمپ بنزین به درستی هنگام استارت عمل نمی کند.
  • در صورت خرابی خودرو استارت می خورد ولی روشن نمی شود.
  • دور سنج درست عمل نکرده یا از عددی بیشتر بالا نمی رود.

سنسور فشار داخل منیفولد (MAP) یا Manifold Absolute Pressure

سنسور فشار داخل منیفولد (MAP) یا Manifold Absolute Pressure بار موتور را با اندازه گیری اختلاف بین فشار منیفولد و فشار خارجی کنترل می کند. تزریق سوخت درون سیلندرها نیز براساس همین تغییر فشارها تنظیم می شوند که در صورت خرابی سنسور فشار داخل منیفولد (MAP)، ای سی یو با توجه به این که مقدار هوای ورودی را به درستی تشخیص نخواهد داد، ترکیب سوخت و هوا نیز به درستی انجام نشده و احتراق به خوبی انجام نخواهد شد.

سنسور موقعیت دریچه گاز یا سنسور پدال گاز

سنسور موقعیت دریچه گاز یا سنسور پدال گاز که سنسور زاویه سنج پدال نیز گفته می شود، دریچه گاز را کنترل می ‌کند. یعنی با توجه به اطلاعات دریافتی از ECU که پدال گاز از طرف شخص راننده فشرده می شود، زاویه دریچه را تغییر داده و با کم و زیاد کردن هوای ورودی به موتور ترکیب سوخت درست را وارد سیلندر کرده و موتور ماشین به حرکت در می آید.

سنسور ولتاژ خودرو

سنسور ولتاژ یکی از انواع سنسورهای مورد استفاده در خودروها می باشد که وظیفه اصلی این سنسور مدیریت سرعت خودرو و اطمینان از افزایش و کاهش سرعت در صورت نیاز می باشد. به نوعی وظیفه سنسور ولتاژ در خودرو افزایش یا کاهش ظرفیت دور موتور می باشد.

سنسور NOx

این سنسور نیز همانند سنسور اکسیژن در اگزوز و خروجی گازهای خودرو می باشد که گازهای خطرناک خروجی اگزوز را اندازه گیری و هشدار لازم را می دهد.

حسگر دمای سوخت و آب

سنسور دمای آب از نوع سنسور مقاومتی بوده که برای ارسال سیگنال به ای سی یو و آمپر متصل می باشند. در این حالت اگر کامپیوتر خودرو تشخیص دهد که دمای آن بالا است و برای موتور ضرر دارد، فن را روشن می کند و با این کار دمای موتور را کنترل می کند.

سنسور دمای سوخت نیز دمای سوخت ورودی به موتور را کنترل می کند. این یعنی میزان سوخت ورودی یا تزریقی کافی است یا نه. با پایین بودن دما سوخت کند خواهد سوخت و با بالا بودن دما، سرعت سوخت بالا خواهد رفت که سنسور اینن موارد را به    ECU می فرستد.

سنسور سرعت یا Speed sensor در خودرو و وظیفه آن

سنسور سرعت یا Speed sensor در خودرو با اندازه گیری سرعت چرخ ها یا لاستیک ‌ها کنترل سرعت را حین حرکت خودرو انجام می دهد. سنسور سرعت بهینه کردن شتاب خودرو، ثابت کردن دور آرام موتور و کاهش نوسانات موتور خودرو را بر عهده دارد.

از علائم خرابی های Speed sensor می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:

  • هنگام ترمز انگار ماشین خاموش می شود.
  • کیلرومتر شما و عقربه ان از یک حدی زیادتر نمی شود.
  • ریپ زدن خودرو

سنسور پارک یا سنسور هشدار پارک خودرو

سنسور پارک یا سنسور هشدار پارک خودرو برای هر گونه مانعی که در جلو یا عقب خودرو هنگام پارک آن وجود داشته باشد را تشخیص می دهد و آلارم می دهد.

سنسور باران

سنسور باران روی شیشه اتومبیل نصب شده و باران را تشخیص می دهد و سیگنالی را به ECU ارسال می کند تا برف پاک کن ها را فعال کند.

 

 

 

AB289-1++

کلید شیشه بالابر خودرو

کلید شیشه بالابر

با پیشرفت صنعت خودروسازی بسیاری از بخش های خودروهای امروزی از حالت دستی به الکتریکی تبدیل شده است.کلید شیشه بالابر یکی از بخش‌های مهم آسایش سرنشین در خودرو است.امروزه دیگر خودرویی با شیشه بالابر هندلی یا همان دستی تولید نمی شود.به دلیل پرکاربرد بودن این آپشن در خودرو، کمپانی های بزرگ هر روز آن را به شکل های مختلفی ارتقاع می دهند.به طوری که امروزه از شیشه خودرو به عنوان نمایشگر استفاده می شود. کلید شیشه بالابر خودرو با توجه به مدل خودرو و طراحی کلی آن می ‌تواند در بخش های مختلف نصب شود. به عنوان مثال برخی از خودروها به گونه ‌ای طراحی می ‌شوند که کلیدهای شیشه بالابر بر روی هر چهار درب آن ها وجود دارد. در عين حال خودروهای مدرن با طراحی خاصی به بازار عرضه می ‌شوند. این خودروها را به گونه ای طراحی می کنند که راننده قادر است به یک کلید دسترسی داشته و تمام شیشه ها را بالا و پایین نماید. علاوه بر این در برخی از خودروها نیز مشاهده می کنیم که کلید شیشه بالابر آن ها برای شیشه های عقب در بین دو صندلی جلو نصب می شود.

علائم خرابی کلید شیشه بالابر خودرو

هنگامی که کلید شیشه بالابر خودرو دچار ایراد شود، علائمی از خود بروز خواهد داد. به عنوان مثال گاهی اوقات یکی از کلیدها قادر نیست که بالا و پایین کردن شیشه را به درستی انجام دهد. علاوه بر این اگر کلید اتوماتیک راننده نیز دچار ایراد شود، ممکن است بالا و پایین کردن تمام شیشه ها امکان پذیر نباشد. گاهی اوقات قفل کودک نیز عمل نکرده و مشکلاتی در این زمینه مشاهده می کنید.

در این میان باید بدانید که دلایل مختلفی وجود دارند که موجب خرابی این قطعه کاربردی خواهد شد. به عنوان مثال گاهی اوقات افراد ضربات محکمی ناخواسته به کلیدهای شیشه بالابر وارد می کنند. پس از آن مشاهده خواهید کرد که این قطعات نمی‌توانند فرآیند مورد نظر را به خوبی انجام دهند. علاوه بر این استفاده بیش از حد از کلیدهای بی کیفیت نیز موجب می‌شود که در مدت زمان کوتاهی نیاز به تعویض آن را داشته باشید. گاهی اوقات شکستگی کلیدها نیز از جمله دلایلی به شمار می‌رود که خرابی این قطعه را به بار خواهد آورد.

دلایل مختلف دیگری وجود دارند که موجب می‌شوند در روند کاری کلیدهای شیشه بالابر اختلال به وجود بیاید. با این حال گاهی اوقات ممکن است بالا و پایین کردن شیشه های خودرو نشات گرفته از سیستم های داخلی اتومبیل باشد. بهتر است قبل از اینکه روی به تعویض کلید شیشه بالابر خودرو بیاورید، ابتدا قطعات دیگر را بررسی نمایید. چنانچه تخصص در این زمینه ندارید، می توانید از یک فرد وارد کمک بگیرید.

 

استفاده از تقویت کننده شیشه بالابر خودرو

گاهی اوقات برای بالا بردن سرعت کلید شیشه بالابر می توان از تقویت کننده ها کمک گرفت. این مکانیزم تعبیه شده است تا راننده بتواند از یک تقویت کننده استفاده نماید. تقویت شیشه با استفاده از دو رله و بهره گیری از سیم های مثبت و منفی این امکان را می‌دهد که بتوانید موتور های شیشه بالابر را قدرتمندتر کنید. مواردی را که بررسی کردیم به این نتیجه دست یافته ایم که استفاده از این راهکار تا حدود زیادی می تواند موثر باشد. با این حال فراموش نکنید استفاده از فیوز در این شرایط حائز اهمیت است.

شاید برای شما این سوال پیش بیاید که در چه مواقعی نیاز به استفاده از تقویت کننده برای سیستم بالابر خودرو خواهد بود؟ هنگامی که سیم های برق شیشه ضعیف می‌شوند و به واسطه فرسودگی نمی توانند عملکرد مناسبی داشته باشند، می توانید از این مکانیزم کمک بگیرید. خال دادن پلاتین ها نیز موجب می شود که از تقویت کننده استفاده شود.

گاهی اوقات کلید شیشه بالابر خودرو ضعیف شده و یا اینکه در بازار نوع کلید مورد نظر شما وجود ندارد. به همین علت می توانید از این مکانیسم کمک بگیرید. فراموش نکنید که با استفاده از این سیستم می توانید از خرید کلید شیشه بالابر خودرو با قیمت بالا جلوگیری نمایید.

 

وظایف کلید شیشه بالابر در آپشن های جدید خودرو

با اضافه شدن آپشن های گوناگون به خودرو کلید شیشه بالابر (پاور ویندو) نقشی پر رنگ تر به خود گرفته است و به شکل یک مجموعه الکتریکی کامل، کنترل تمام قسمت های درب را در دست گرفته است.
قسمت های مختلفی که کلید شیشه بالابر کنترل میکند به شرح زیر است.

  • کنترل شیشه های درب برای حرکت روبه بالا یا پایین
  • امکان حرکت اتومات شیشه ها به سمت بالا یا پایین
  • کنترل قفل مرکزی درب ها
  • کنترل آینه برقی های جانبی و گرم کن آینه
  • کنترل چراغ های درب
  • کنترل آینه تاشو برقی
  • باز کردن درب صندوق عقب
  • ارتباط دکمه های مموری صندلی

موارد ذکر شده تنها وظایف معمولی است که یک پاور ویندو بر عهده دارد و بسته به نوع خودرو و آپشن ها تغییر می کند.

انواع کلید شیشه بالابر خودرو

کلید های شیشه بالابر از لحاظ کار کرد و طراحی ساخت، در دو نوع کلی دسته بندی می شوند:

  • کلید شیشه بالابر الکترونیکی و یا پاور ویندو
  • کلید شیشه بالابر ساده

 

کلید شیشه بالابر الکترونیکی یا پاور ویندو(power window)

عبارت پاورویندو(power window) نام لاتین کلیدهای شیشه بالابر الکترونیکی است و با قطعه پاور ویندو که در بازار برای بالا دادن اتوماتیک شیشه ها در زمان قفل کردن درب ها استفاده میشود فرق دارد.هر چند در طراحی این کلید میتوان آپشن بالا رفتن اتوماتیک شیشه ها در زمان قفل درب ها را اضافه کرد.اما سازندگان بر این باورند که بالا رفتن شیشه ها به صورت اتوماتیک می تواند برای جان انسان بخصوص کودکان خطر ایجادکند.
این کلید شیشه بالابرهای نسل جدید برای کنترل شیشه های خودرو از جریان خیلی ضعیف برای فرمان دادن به کنترل یونیت استفاده میکنند.کنترل یونیت توسط رله ها یا درایورهای جریان بالا، برق مورد نیاز موتور شیشه بالابر را تامین میکند.در بعضی موارد این رله ها و درایورهای برق بر روی خود مجموعه کلید شیشه بالابر قرار دارد و اطلاعات تنها با استفاده از دو سیم نازک به درب های دیگر منتقل می شود.در بعضی از این نوع کلید شیشه بالابرها از تکنولوژوی مالتی پلکس استفاده شده و در بعضی دیگر از انتقال نقطه به نقطه.اما موردی که این کلید را از کلید های ساده مجازاء می کند استفاده از سیم های نازک تر برای ارتباط بین درب ها است.

کلید شیشه بالابر ساده خودرو

در گذشته و خودروهای ساده تر از یک کلید کنترل شیشه معمولی، برای حرکت شیشه های خودرو استفاده شده است.ساختار این کلید به گونه ای است که از دو مکانیزم پلاتین دو طرفه در کنار هم و یک دکمه پلاستیکی برای فرمان دادن به شیشه های خودرو استفاده شده است.در این کلید پلاتین ها همواره به دو پایه خروجی به سمت موتور شیشه بالابر متصل هستند.در زمانی که هیچ نیرویی به دکمه شیشه بالابر وارد نمی شود این دو پلاتین به دو پلاتین دیگر که منفی هستند متصل است و این باعث میشود در دو سر موتور شیشه بالابر همواره منفی باشد.یکی از این پلاتین ها با حرکت دکمه شیشه بالابر به سمت پایین حرکت میکند و این بار پلاتین اصلی به پلاتین مثبت متصل میشود و یکی از پایه های موتور شیشه بالابر مثبت میشود.با رها کردن دکمه شیشه بالابر جفت پلاتین ها دوباره منفی میشوند.اما پلاتین دوم در زمان بالا دادن دکمه شیشه بالابر حرکت کرده و به پلاتین مثبت متصل میشود.و این بار پایه دیگر موتور شیشه بالابر مثبت
می شود.بدلیل عبور زیاد جریان برق و ایجاد جرقه در زمان قطع و وصل این پلاتین ها باید از جنس فلز با مقاومت الکتریکی کم و مقاوم در برابر خوردگی و خال زدگی باشد.

BORD 1

برد PCB

برد  PCB

برد pcb برای سرعت بخشیدن در ساخت بردهای الکترونیکی ساخته شده اند. در گذشته قطعات در یک جعبه و با استفاده از تعداد زیادی سیم برای اتصال بین آن ها استفاده می کردند که سبب بروز مشکلات فراوانی در دستگاه های الکترونیکی می شد. امروزه با پیشرفت صنعت الکترونیک این نیاز احساس شد که صفحه نارسانایی وجود داشته باشد که قطعات الکترونیکی مانند خازن و آی سی روی آن قرار گیرد و بتوان بین آن ها اتصالات الکترونیکی برقرار نمود. بنابراین برد مدار چاپی با دارا بودن این ویژگی ها طراحی و تولید شدند.

قبل از به وجود آمدن برد pcb، قطعات در یک جعبه قرار می گرفتند و پایه های آن ها به وسیله سیم به هم متصل می شدند. مسیرهای ارتباطی بین پایه های قطعات الکترونیکی طولانی بوده و از سیم های مسی زیادی برای اتصال پایه های قطعات به یکدیگر استفاده می شدند. این گونه ساخت خرابی های متعددی را به همراه داشت به عنوان مثال با از بین رفتن عایق سیم ها بر اثر پوسیدگی منجر به از کار افتادن دستگاه می شد. همچنین این کار موجب عدم اطمینان در مدار و افزایش پیچیدگی در مدار می شد با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی برد pcb پا به عرصه وجود گذاشت که باعث شد به جای سیم کشی های زیاد برای اتصال بین قطعات از لحیم استفاده شود.

PCB مخفف عبارت printed circuit board به معنای برد مدار چاپی می باشد. برد مدار چاپی از یک برد نارسانا تشکیل شده است که به وسیله سطحی از مس پوشانده شده که از آن به جای سیم برای ارتباط بین قطعات الکترونیکی مدار بکار می روند.
قطعات الکترونیکی مانند خازن، مقاومت، آی سی بر روی  pcb نصب کرده و در تجهیزات الکترونیکی بکار می برند به این عمل مونتاژ برد الکتریکی می گویند.

نقش برد های الکترونیکی (PCB) در خودرو

قطعاتی مانند سنسور های خودرو، سیستم موقعیت یاب GPS، سیستم روشنایی، ماژول های سوئیچ درب ها، بخش کنترل موتور، سیستم صوتی همگی بخشی از اجزای اصلی یک ماشین است که با الکترونیک و مدارات الکترونیکی سر و کار دارند. از همین رو مکانیزم عملکردی آنها منوط به استفاده و طراحی برد های الکترونیکی (PCB) است. PCB در خودرو به پیشرفت های قابل توجهی نظیر موارد زیر رسیده است.

  • بهبود عملکرد و بهره وری سیستم سوخت
  • سیستم ایمنی و امنیتی قابل اعتماد که منجر به کاهش تصادفات رانندگی می‌گردد. برد های الکترونیکی به وفور در سیستم هایی مانند سیستم محافظ کیسه هوا، مانیتورینگ، دوربین ها، سنسور های تشخیص موانع و… یافت می‌شود.
  • تکامل برنامه های استراتژیک و سازگار با محیط زیست منجر به تولید خودرو های برقی و خودران (بدون راننده) شده است.

انواع مختلف برد (PCB) در خودرو

برد های با استحکام بالا (Rigid Board): این دست برد ها از لمینت های جامد مانند FR4، راجرز و… تشکیل می‌شوند. می‌توان اینگونه برد ها در خودرو را در نمایشگر ها و دوربین دنده عقب مشاهده کرد.

برد های قابل انعطاف(Flex Circuit): این دست مدارات دارای ساختار قابل انعطاف برای نصب قطعات الکترونیکی مورد کاربرد روی آنها است. این برد ها می‌تواند خم شده و پیچ خورده و از همین رو مناسب برای گوشه ها و جاهای خم دار خواهد بود. از این نوع در خودرو برای نمایشگر و سیستم پخش نیز استفاده می‌شود.

برد های (Rigid-Flex) : برد های نوع Rigid-Flex این قابلیت را می‌دهند که دو قابلیت ذکر شده در فوق را در یک برد داشته باشیم. بعنوان مثال در سیستم روشنایی کاربرد خوبی خواهد داشت.

برد های PCB برای LED :  در خودرو های مدرن امروزی، LED های توان بالا و البته پر نور به برد ها و PCB هایی که تبادل حرارتی بالایی دارند نیازمند است. در این برد ها از ساختار فلزی مانند آلومینیوم استفاده می‌شود. نمونه این برد ها در چراغ های ترمز، چراغ های جلویی و چراغ های راهنما استفاده می‌شود.

برد هایی با مس زیادلایه های داخلی و خارجی این برد ها شامل 3 انس یا بیشتر مس می‌شود. این دست برد ها در سیستم های ایمنی وسایل نقلیه و ارسال سیگنال ها استفاده می‌شود.

نکات کلیدی در طراحی PCB با کاربرد در خودرو

PCB مورد طراحی شما باید استاندارد های مربوطه را رعایت کرده تا دارای کیفیت و دقت قابل قبولی باشد. بدون شک پیگیری فرآیند دقیق و مطابق با استاندارد و نکات کلیدی طراحی PCB، حین تولید و عملکرد برد از بروز مشکلات جدی جلوگیری به عمل خواهد آورد. از همین رو نکات مهم زیر را حتما در طراحی خود لحاظ کنید.

1-  جهت و نحوه قرارگیری قطعات

موقعیت و محل قرار گیری قطعات برروی برد تاثیر قابل توجهی در قابلیت اطمینان، تولید و عملکرد برد دارد. از همین رو مقتضی است رویه زیر را دنبال نمایید.

  • قطعات مشابه را در یک جهت قرار دهید. این کار باعث ایجاد سهولت در امر روتینگ و مونتاژ قطعات خواهد شد.
  • برای لحیم کاری موجی wave soldering ، قطعات باید بصورت موازی با موج ایجاد شده باشند. اینکار از ایجاد اتصال باز شدن و عدم لحیم کاری درست جلوگیری می‌کند.
  • فاصله مناسب بین سلف های روی برد فراموش نشود.
  • جهت جلوگیری از Crosstalk، سلف ها را در زوایای قائم با یکدیگیر قرار دهید.
  • ابتدا بزرگ ترین و مهم ترین قطعات خود را چینش کنید.
  • قطعات آنالوگ و دیجیتال را در بخش های مختلف برد جدا کنید.
  • از قرار دادن و چینش اجزای بلند مانند خازن های الکترولیتی در مجاورت خازن های کوچک تر و کوتاه تر پرهیز کنید. اینکار باعث جلوگیری از معیوب شدن و سست شدن لحیم کاری می‌شود.
  • قطعاتی که مصرف توان بیشتری دارند تا حد امکان از سایر قطعات با فاصله بیشتری قرار دهید. اینکار باعث دمپ حرارتی بیشتری از روی برد خواهد شد.

2-  مدیریت چینش قطعات برای جلوگیری از کوپلینگ

چینش غیر اصولی می‌تواند کوپلینگ مغناطیسی را تحت تاثیر قرار داده و ممکن است باعث ایجاد اندوکتانس متقابل شود. جهت جلوگیری از این اثرات از قواعد زیر می‌توان استفاده کرد.

  • از قرار دادن اتصالات (Lead) نزدیک یکدیگر خودداری کنید.
  • مسیر جریان برگشتی را نزدیک به مسیر اصلی جریان با حداقل تشعشع قرار دهید. با این کار می‌توان مسیر حلقه جریان را کاهش داد.

3- روتینگ مسیر های سیگنال در PCB های خودرو

برای اتصال لایه هایی که جریان بالایی دارند از 2 تا 4 وایا در هر لایه استفاده شود. اینکار باعث افزایش قابلیت اطمینان، کاهش تلفات مقاومتی و القایی و بهبود تبادل حرارتی خواهد شد. برای روتینگ مسیر سیگنال ها می‌توانید از قواعد زیر استفاده نمایید.

  • پلن های تغذیه و GND را در لایه های داخلی قرار دهید.
  • از سیگنال ها حساس در مقابل منابع نویز بوسیله پلن محافظت کرده و از کنترل امپدانس برای خط انتقال اطمینان حاصل نمایید.
  • تا حد امکان از کوتاه ترین و صاف ترین ترک ها استفاده کنید.
  • مسیر ترک ها را در برد های دو لایه در یک طرف بصورت عمودی و در طرف دیگر بصورت افقی استفاده نمایید.
  • مسیر های عمودی و افقی که پیشتر ذکر شد را بطور متناوب برای برد های جند لایه استفاده کنید.

4- مدیریت بهینه حرارت

از تکنیک هایی تحت عنوان مدیریت مناسب حرارت برای تلفات گرمایی برای قطعاتی که بیش از 10mv جذب یا رسانایی بیشتر از 10mA هستند، استفاده نمایید. برای کنترل بهتر دما می‌توان از نکات زیر استفاده کرد.

  • پلن های مسی و وایا های سیگنال را بعنوان گذرگاه حرارتی برای افزایش تبادل حرارت انتخاب نمایید.
  • وایا های سیگنال را در نزدیکی قطعه با پین های سطحی یا زیر قطعات SMD قرار دهید.
  • برای قطعات توان بالا از هیت سینک استفاده نمایید.
  • پد های مسی حرارتی را زیر قطعات پر حرارت زیر برد قرار دهید.
  • از وایا می‌توان برای انتقال گرما از پد های سطحی حرارتی به زمین استفاده کرد.

5- بررسی مکرر قوانین طراحی

از بررسی قوانین طراحی (Design Rule Check) یا DRC برای یافتن خطا هایی که ممکن است مطابق با الزامات شما در طراحی شما نباشد استفاده کنید. این موارد می‌تواند شامل موارد زیر باشد.

  • فاصله مناسب بین قطعات برای کل مدار و PCB و لایه های جداگانه را بررسی کنید.
  • فاصله بین منبع تغذیه و سیم های زمین و فاصله زیادی بین مسیر های زمین ایجاد کنید.
  • اتصال مناسب زمین برای مدار های بخش دیجیتال و آنالوگ را بررسی کنید.
  • اتصالات چیدمان داخل شماتیک و PCB بصورت صحیح انجام دهید.
  • یکپارچگی سیگنال، یکپارچگی توان، تداخلات الکترومغناطیسی و الزامات ایمنی را بررسی کنید.

6- استاندارد های طراحی خودرو

یک برد (PCB) جمع و جور کمک می‌کند تا سیستم های اطلاعاتی، ارتباطی، ایمنی، سیستم های کمک راننده، موتور و … را اجرا کرد. از آنجا که فناوری خودرو رو به پیشرفت همه جانبه است و به سوی خودرو های بدون راننده حرکت می‌کند، پیچیدگی طراحی PCB برای خودرو نیز افزایش می‌یابد. از همین جهت برای یک طراحی اصولی و با دوام برای برد های الکترونیکی خودرو ها، استاندارد های IATF 16949 و AEC-Q100 و ASE J3016_201401  را رعایت نمایید.

7- زمین کردن پد قطعات THD

سوراخ های محل نصب باید روکش و زمین شود. امپدانس ضعیف مدار های مختلف یکی از مشکلات است. این مورد عمدتا به دلیل قطعات الکترونیکی مختلف و اتصالات آنها می‌باشد. بنابراین نکات زیر را می‌توان برای طراحی برد های الکترونیکی (PCB) در خودرو به کار برد.

  • قطعات اندوکتانسی را در نواحی حساس نزدیک سوراخ های عبوری قرار دهید.
  • از فیلتر های مناسب که وابسته به سوراخ های عبوری است استفاده نمایید.
  • از مس نازک تر روی لایه ها استفاده کنید. این کار تاثیر اندوکتانس انگلی (Parasitic Inductance) از طریق سوراخ موجود روی PCB را کاهش می‌دهد.
3 copy

پروژه ریرا(K125)

مشخصات فنی ریرا

این محصول دارای موتور EF7P TC است که یک موتور 1.7 لیتری توربوشارژ بوده و جدیدترین موتور ایران خودرو و قدرتمندترین موتور تولید داخل به شمار می رود؛ در ضمن این محصول مجهز به نسل جدید گیربکس اتوماتیک شش سرعته (6AT) با اهرم تعویض دنده الکترونیکی خواهد بود.

حداکثر توان موتور ریرا 160 اسب بخار با حداکثر گشتاور 240 نیوتن متر است و سیستم انتقال قدرت این خودرو شش دنده اتوماتیک بوده و دارای مصرف سوخت بهینه در این کلاس است. در حال حاضر موتور و گیربکس این خودرو مراحل نهایی کالیبراسیون را طی می کند. ریرا یک  کراس اور سگمنت B بوده که پرطرفدارترین گروه کراس اوورها محسوب می شود. این خودرو طول، عرض و ارتفاعی معادل 4334، 1808 و 1638 میلی متر داشته و فاصله بین دو محور آن نیز 2590 میلی متر است.

ریرا دارای ترمز پارک برقی (EPB)، سامانه ترمز اتوماتیک (Auto Hold)، سامانه کمکی حرکت در سربالایی (HSA)، سامانه کمکی حرکت در سراشیبی (HDA)، کنترل پایداری الکترونیکی(ESC)، کنترل کشش (TCS)، سیستم ترمز ضد قفل (ABS) و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD، ترمز جلو و عقب دیسکی، سیستم کمک ترمز(BAS) است. این محصول هم چنین دارای فرمان برقی با قابلیت تنظیم ستون در چهار جهت و کلیدهای کنترلی روی فرمان است. نمایشگر دوگانه (نمایشگر جلو آمپر دیجیتال 12 اینچی و سیستم مالتی مدیا با صفحه هوشمند لمسی 12 اینچی با 9 بلندگو)، نورپردازی مخفی با قابلیت تغییر رنگ در تریم داخلی، سانروف، کروز کنترل، محدود کننده سرعت، سنسور نور و باران، ورود بدون کلید، خروجی برق 12 ولت در صندوق عقب، سنسور پا برای بازکردن در صندوق عقب (کیک سنسور)، در برقی صندوق عقب، اهرم تعویض دنده الکترونیکی، دوربین دید 360 درجه و رادار نقطه کور از سایر امکانات این محصول است.

یکی از نکات جالب ری را، چراغ های Cornering یا Turn Light است که با چرخش فرمان یک چراغ دیگر روشن می شود و مسیر مقابل را برای راننده روشن تر می کند، علاوه بر آن ری را دارای چراغ خوشامدگویی در زیر درهای جلو و سیستم Follow Me Home، چراغ در پارکینگ به هنگام قفل کردن است. با تغییرات صورت گرفته بر روی موتور ری را، علاوه بر کاهش مصرف سوخت، توان و گشتاور افزایش یافته است، گفت: موتور این محصول بر پایه دانش داخلی و با طراحی شرکت ایپکو تولید شده است و می توان گفت یکی از نقاط قوت ری را، قوای محرکه آن است. همچنین یکی از جذابیت های ظاهری ری را، رینگ های سایز 18 اینچ دو رنگ است که برای نخستین بار در محصولات ایران خودرو از این سایز رینگ استفاده شده است، این تایرها در کنار ظاهری اسپرت که متناسب با خودروهای کراس اوور است، مناسب شرایط جاده ای ایران نیز است.

ریرا خودرویی است که بیش ترین حجم تغییرات در جهت توسعه را در تاریخ صنعت خودروی کشور دارد. این محصول تمامی تست های خودرویی را در فرآیند توسعه خود دارد، زیرا محصولی است که از نو متولد شده و دارای پلتفرم، قطعات و تجهیزات جدید است، بر روی این محصول تا مرحله تجاری سازی، حدود 200 تست، اعم از تست هایی با الزامات قانونی وکارخانه ای، انجام خواهد شد. مجهزترین ویژگی های برقی و الکترونیکی در خودروی ری را به کار رفته است. شرکت جتکو که یکی از شرکت های ارزشمند دانش بنیان در حوزه برق و الکترونیک خودرو در ایران است، متولی طراحی و توسعه سامانه رایانه ای کنترل ادوات برق و الکترونیک خودرو (BCM) بوده که این کار برای اولین بار در تاریخ صنعت خودروسازی ایران انجام شده است. برای تولید این خودرو، از تکنولوژی های روز دنیا بیش ترین بهره برداری صورت گرفته و در زمینه ایمنی و امنیتی، این خودرو تست های متعددی را پاس کرده و دارای استانداردهای متعددی نیز در این زمینه است

ریرا ایران خودرو، از قوی‌ترین پیشرانه این شرکت، یعنی موتور EFP یا همان موتور EF7 پلاس توربو بهره می‌برد که قبلا هم روی دنا پلاس جوانان نصب شده بود. این موتور 16 سوپاپ، می‌تواند 160 اسب‌بخار به همراه 240 نیوتن‌متر را با گیربکس اتوماتیک AT6 به چرخ جلو منتقل کند. ضمن اینکه تعویض دنده‌ها، بصورت الکترونیکی انجام شده و مکانیزم فیزیکی برای اهرم دنده، در این خودرو وجود ندارد.

شتاب ریرا معادل 10.4 ثانیه بوده و حداکثر سرعتش به حدود 195 کیلومتربرساعت می‌رسد که برای این کراس‌اور 1425 کیلوگرمی، عدد قابل قبولی است. حجم باک ریرا معادل 50 لیتر بوده و مصرف ترکیبی آن نیز حدود 7.3 لیتر در هر 100 کیلومتر اعلام شده.

مشخصات طراحی بدنه

سبک طراحی ظاهری ایران خودرو ریرا ، سبک طراحی نسبتا به روزی به حساب می آید که بیشتر در خودرو های چینی و کره ای از این سبک استفاده می شود. در نمای جلو چراغ های روشنایی روز به صورت نواری شکل در قسمت بالا و چراغ های روشنایی اصلی درون سپر قرار گرفته اند و جلو پنجره بزرگ این خودرو مابین چراغ های اصلی قرار گرفته اند. استفاده از اسپلیتر از جمله تلاش های طراحان این خودرو برای ایجاد چهره ای بروز در این خودرو است. بر روی کاپوت ریرا دو خط طراحی وجود دارد که به اسپرت به نظر رسیدن این خودرو کمک می کند.

در نماهای جانبی ریرا ، زبان طراحی ساده تر از بقیه قسمت ها است. یک خط طراحی در این نما وجود دارد که از سپر جلو شروع شده و به سپر عقب ختم می شود. استفاده از رینگ های ۱۸ اینچی آلومینیومی ، روف رک یا باربند تزئینی، تریم دو رنگ از جمله ویژگی هایی است که در این نما به چشم می خورد. در نما عقب اما همانند طراحی بخش جلو ، شاهد طراحی جسورانه ای نیستم. چراغ ها کشیده این خودرو طراحی خوب و به نسبت زیبایی دارند. همچنین استفاده از تریم دو رنگ در این نما بیشتر احساس می شود. استفاده از خروجی اگزوز های کرومی رنگ در داخل سپر نیز به جذابیت ظاهری ایران خودرو ریرا افزوده است. در کل در طراحی پروژه k125 طراحی بروز و متفاوتی نسبت به خودرو های داخلی را شاهد هستیم که می توان گفت که سبک طراحی خودرو های داخلی تا حدی پیشرفت داشته است.

طراحی کابین و امکانات

سبک طراحی کراس اوور ملی ایران خودرو همانند طراحی بدنه خودرو طراحی نسبتا بروزی نسبت به دیگر تولیدات داخلی است. در بدو ورود به کابین ایران خودرو ریرا چیزی که توجه را به خود جلب می کند نمایشگر های به هم چسبیده این خودرو است. در این بخش از دو نمایشگر ۱۲ اینچ استفاده شده است که یکی از آنها به عنوان کلاستر دیجیتال و دیگری به عنوان نمایشگر لمسی سیستم مالتی مدیا مورد استفاده قرار گرفته است. غربیلک فرمان این خودرو از نوع دی کات بوده و کلید های دسترسی بر روی آن تعبیه شده است. همچنین فرمان این خودرو قابلیت تنظیم در ۴ جهت را داشته که قابلیت خوبی برای این خودرو محسوب می شود.

طراحی بخش داشبورد ایران خودرو ریرا طراحی خوب و منحصر به فردی نسبت به دیگر تولیدات داخلی است. بر روی بخش داشبورد این خودرو از رویه پارچه ای نرم استفاده شده که احساس لوکس بودن را به سرنشینان القا می کند. در میانه داشبورد یک نوار کرومی رنگ وجود دارد که در سرتاسر داشبورد کشیده شده است. بخش سوئیچ کنترل ریرا در زیر دریچه تهویه وسط قرار گرفته و پنل سیستم تهویه نیز در قسمت پایین آن تعبیه شده است.

بخش کنسول وسط این خودرو تا حدی سبک طراحی متفاوتی دارد. کلید استارت این خودرو در کنار دسته دنده خلبانی این خودرو قرار گرفته و در زیر آن کلید های دسترسی به امکاناتی نظیر فعال یا غیر فعال کردن سیستم کنترل حرکت در سرازیری تعبیه شده است. استفاده از ترمز پارک برقی و اتوهلد از دیگر امکاناتی است که در این خودرو وجود دارد که البته با توجه به اینکه این خودرو عنوان فول آپشن ترین خودرو ایرانی را یدک می کشد، آپشن عجیبی نیست. صندلی های ردیف جلو کراس اوور ملی ایران خودرو به صورت برقی تنظیم می شوند و رویه آنها از ترکیب چرم و پارچه بهره می برد.

استاندارد حفاظت عابر پیاده ریرا

محصول ریرا ایران‌خودرو، موفق شد تا استاندارد ایمنی برخورد با عابر پیاده ECE R۱۲۷ را در مراکز معتبر آزمون اروپایی دریافت کند، این موفقیت، نشانه توجه ایران‌خودرو به توسعه محصولات رقابتی با جدیدترین استانداردهای روز دنیاست تا ضمن فروش در بازار کشور، شانس بیش‌تری برای موفقیت در بازارهای صادراتی را داشته باشد. ریرا، همانند تارا، به دلیل تطابق طراحی با استانداردهای روز جهانی، این استاندارد ایمنی را دریافت کرده که تحولی بزرگ در حوزه طراحی و توسعه محصولات جدید و باکیفیت و استاندارد در گروه صنعتی ایران‌خودرو است.

با توجه به طراحی پیشرفته و منطبق با استانداردهای روز، خودرو ریرا استانداردهای 85 گانه را به خوبی پشت سر خواهد گذاشت. محصولات فعلی گروه صنعتی ایران‌خودرو از جمله سورن، پژو 207، رانا و دنا نیز با اعمال تغییرات موفق به دریافت استاندارد حفاظت از عابر پیاده شده‌اند که ارتقای استانداردی این تعداد از محصولات ظرف یک سال اخیر رکوردی تاریخی در صنعت خودرو کشور به شمار می‌رود و نشان از تلاش این شرکت برای تولید محصولاتی با ایمنی بالاتر نسبت به گذشته و استاندارد روز است.

امکانات و آپشن های ریرا ایرانخودرو

طبق آخرین اخبار موجود، ریرا در سه تیپ مختلف عرضه خواهد شد‌؛ برای هر سه تیپ، پیشرانه EF7PTC در نظر گرفته شده است. این پیشرانه در واقع نسخه پلاس و پیشرفته EF7 توربوشارژ است که 160 اسب‌بخار قدرت و 245 نیوتن‌متر گشتاور دارد‌. برای تیپ‌های پایه تا فول، به ترتیب از گیربکس‌های 6 سرعته دستی، 6 سرعته اتوماتیک مشابه تارا و دنا پلاس توربو اتوماتیک استفاده می‌شود.

امکانات و تجهیزات نسخه پایه ریرا، عبارت‌اند از ترمز پارک برقی، سیستم کنترل الکترونیکی پایداری ESP، کنترل کشش TCS و ترمز کمکی BAS، سنسور نور و باران، سنسور عقب، ترمزهای دیسکی در جلو و عقب، ایربگ‌های جلو و جانبی، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی و کنترل سرعت در سراشیبی ، سیستم کنترل فشار باد تایرها TPMS، خروجی 12 ولت برق در فضای بار، دریچه هوا برای سرنشنیان عقب، سیستم تهویه اتوماتیک، 6 بلندگو شامل 2 توییتر، نمایشگر 10 اینچی لمسی، فرمان برقی، کی‌لس استارتر، سانروف، صندلی با روکش چرم و پارچه، آینه‌های جانبی برقی و نمایشگر دیجیتال پشت فرمان.

نسخه فول علاوه بر امکانات ذکر شده به مواردی مانند آینه الکتروکرومیک داخلی، سنسور جلو، ایربگ‌های پرده‌ای، هشدار نقاط کور، آینه‌های تاشو برقی، گرم‌کن و سردکن صندلی‌های جلو، رینگ آلومینیومی دو رنگ، چراغ‌های استقبال، سانروف پانورامیک و صندلی‌های تمام چرمی، تجهیز می‌شود.

اولین خودرو ایرانی با آینه هوشمند

براساس آخرین اطلاعات موجود در لیست تجهیزات خودرو ریرا، این محصول جدید ایران خودرو، نخستین خودرو ایرانی با «آینه هوشمند» است. این خبر را شرکت شفق دانا، سازنده آینه خودرو ریرا، اطلاع‌رسانی کرده و به همین دلیل در جریان هفدهمین نمایشگاه قطعات خودرو که در آبان‌ماه 1401 برگزار شد، از نسخه اولیه آینه هوشمند ریرا نیز رونمایی کرده است.

آینه هوشمند ریرا، بصورت برقی تنظیم می‌شود و بازوبسته شدن آن نیز برقی است اما مهم‌ترین ویژگی آن، نصب دوربین جانبی در زیر آینه بوده که به راننده این امکان را می‌دهد تا با کمک دوربین‌های جلو و عقب خودرو، تصویر 360 درجه‌ای از نمای اطراف ریرا را مشاهده کند. خودرو ریرا همچنین در فول‌ترین نسخه خود، مجهز به آپشن رادار نقطه کور یا BSD بوده که نشانگر هشداردهنده آن نیز روی این آینه هوشمند، نصب شده است.

دلیل نامگذاری ریرا ایران خودرو

مدیرعامل ایران خودرو، در اواخر خردادماه سرانجام نام تجاری کراس‌اور K125 را اعلام کرد؛ این محصول جدید، قرار است با نام «ریرا ایران خودرو» وارد بازار کشورمان شود. اما معنی «ریرا» چیست؟

در زبان مازندرانی، ریرا یا ری‌را، معانی بسیاری دارد که یکی از مهم‌ترین آنها، «باران» است. علاوه بر این، در زبان مازنی، ریرا نام «پرنده‌ای کوچکتر از گنجشک و تیزپرواز» نیز هست. بنابراین می‌توان آنرا نماد زندگی، سرسبزی، زیبایی و سرعت دانست.

بعد از راه‌اندازی خط رنگ و تکمیل خط پرس، بخش زیادی از خودرو ریرا در سایت ایران خودرو مازندران (بابل) تولید می‌شود و به همین دلیل نیز نامگذاری آن، ریشه در فرهنگ و ادبیات خطه شمالی کشورمان (محل تولد این خودرو) دارد. همچنین نام ریرا که بصورت فارسی، روی این محصول جدید، حک خواهد شد، نام یکی از آثار نیمایوشیج است.

بعد از محصولاتی مانند رانا، دنا و تارا، حالا «ری‌را» چهارمین محصول ایران خودروست که هم‌خوانی آوایی با سایر برادرانش دارد.